Креатин у спортивному харчуванні – якість для кількості?
Креатин застосовують у спортивному харчуванні як окрему харчову добавку, так і додатковим компонентом у різних спортивних продуктах.
Креатин - важлива речовина в організмі людини, яка відповідає за нормальну роботу м'язової маси та енергетичні процеси в скелеті.
Для роботи організму людини необхідно 2 г креатину на добу. Але у спортсменів добова норма становить 5 г. Продукти із вмістом креатину що неспроможні повністю дати необхідну дозу цієї речовини. Щоб зрозуміти це, давайте розглянемо вміст креатину у продуктах (на 100 г): у свинині – 0,5 г; у яловичині – 0,5 г; у тунці - 0,4 г; у лососі – 0,45г. Такі дані показують, скільки потрібно з'їдати їжі щодня, щоб досягти денної норми креатину.
Людський організм може самостійно виробляти креатин у потрібному обсязі. Основна кількість даної речовини – 100 г – зосереджено в м'язових клітинах (95%), а решта (5%) – у серці, мозку, яєчках. Креатин у натуральному вигляді в людському організмі майже відсутній.
- 2/3 креатину реорганізується у фосфокреатин, який застосовується для здійснення енергетичних процесів;
- 1/3 креатину міститься у чистому вигляді.
Така норма креатину підходить звичайній людині, а спортсмен потребує додаткових доз для свого організму.
Види креатину:
Сучасний ринок надає багатий достаток спортивного харчування в Україні. Постійно з'являються нові види креатину. Щоб зробити правильний вибір, представимо найпоширеніші з них
- Креатин моногідрат.
- Креатин ангідроус.
- Креатин малат.
- Креатин таотрат.
- Креатин фоcфат.
- Магнієвий креатин.
- Креатін НМБ (ГМБ).
- Креатин-глютамін-таурін.
- Креатін естер.
- Креатин (у шипучих таблетках).
- Рідкий креатин.
- Креатин титрат.
- Жувальний креатин.
Також популярні різні креатинові продукти та комплекси.
Перелічені вище продукти спортивного харчування можна придбати як у Києві, так і в інших містах через наш інтернет-магазин.
Побічні дії:
Клінічні дослідження не виявили особливих побічних ефектів незалежно від терміну вживання, тому що креатин є природним компонентом для людського організму. Тому застосування цієї речовини спортсменами підвищує їхню працездатність, сприяє збільшенню м'язових обсягів та енергетичних можливостей, а також надає фізичної сили.